Buitenlandse partner naar Nederland halen: De mogelijkheden
Het kan ons allemaal overkomen, verliefd worden op een partner die niet in Nederland woont. Waarschijnlijk denk je, blind van liefde, nog helemaal niet aan alles wat er op je afkomt als je kiest om samen een leven op te bouwen. Je moet namelijk ooit een keuze maken waar je samen dit leven opbouwt. Je ziet het misschien helemaal niet zitten om naar het herkomstland van jouw partner te verhuizen en Nederland dus achter te moeten laten, maar jouw partner kan en mag ook weer niet zomaar in Nederland komen wonen. Dat is vaak het lastigste aan dit soort relaties. Gelukkig zijn er wel diverse mogelijkheden om jouw buitenlandse partner naar Nederland te halen. Met dit artikel ben je goed voorbereid en weet je in ieder geval al meer over de mogelijkheden die je hebt.
3 manieren om jouw buitenlandse partner naar Nederland te halen
Uiteraard zijn er verschillende manieren om jouw buitenlandse partner toch naar Nederland te halen. In dit artikel schrijf ik over de 3 manieren die het meest gebruikt worden:
- Verblijfsvergunning ‘familie en gezin’: Jij als Nederlander bent de sponsor voor jouw buitenlandse partner, daarom wordt het ook vaak ‘verblijfsvergunning op basis van partner’ genoemd.
- Verblijfsdocument EU voor verblijf als verzorgende ouder van een Nederlands minderjarig kind: Dit wordt in de volksmond ook wel ‘Chavez-arrest’ genoemd.
- Toetsing EU-recht familieleden burger van de Unie: Dit staat beter bekend als de België-route of Duitsland-route.
Verblijfsvergunning ‘familie en gezin’
Dit is de meest gebruikte manier om een buitenlandse partner naar Nederland te halen. Het wordt vaak ook ‘verblijfsvergunning op basis van partner’ genoemd. Dit komt omdat jij, als Nederlander, garant staat voor jouw buitenlandse partner. Dit betekent dat jij, als sponsor, moet aantonen dat je voldoende inkomen hebt en een adres waar jullie samen kunnen verblijven. Deze verblijfsvergunning bestaat vaak uit twee delen: Een MVV en de verblijfsvergunning. Je vraagt ze echter wel tegelijk aan. In sommige gevallen heb je geen MVV nodig, maar in dit artikel gaan wij daar wel vanuit. De MVV wordt door jouw partner opgehaald bij de ambassade in zijn thuisland. Eenmaal in Nederland ruilt hij deze om voor de officiële verblijfsvergunning. Om een verblijfsvergunning ‘familie en gezin’ te krijgen, zal zowel jij als jouw buitenlandse partner aan verschillende voorwaarden moeten voldoen:
- Jouw buitenlandse partner zal het basisexamen inburgering moeten halen in land van herkomst. Dit examen is bedoeld om te bewijzen dat hij/zij de Nederlandse taal voldoende spreekt en begrijpt en dat hij/zij weet hoe de Nederlandse samenleving in elkaar zit;
- Jullie beiden moeten 21 jaar of ouder zijn;
- Een voorwaarde voor de verblijfsvergunning is dat jij als Nederlander inkomen hebt. Het inkomen moet zelfstandig, duurzaam en voldoende zijn. Daarbij wordt uitgegaan van 100% van het minimumloon. Dit inkomen moet nog ten minste 12 maanden beschikbaar zijn. Als het inkomen maar minstens zes maanden beschikbaar is, kan het ook. Dan moet 1 jaar vóór de aanvraag steeds voldoende inkomen zijn verdiend. Werk je als zelfstandige, dan moet je ten minste 1,5 jaar vóór de aanvraag voldoende inkomen hebben verdiend. Check hier de inkomenseis;
- Jullie hebben een duurzame, exclusieve relatie of zijn getrouwd.
Als jullie, om welke reden dan ook, uit elkaar gaan, dan eindigt in principe ook het recht op verblijf voor jouw partner. Als hij/zij langer dan vijf jaar in Nederland woont, zou hij/zij eventueel ook nog een zelfstandige verblijfsvergunning aan kunnen vragen. Is dit niet het geval, dan zal de verblijfsvergunning worden ingetrokken en moet hij/zij terug naar land van herkomst.
Verblijfsdocument EU voor verblijf als verzorgende ouder van een Nederlands minderjarig kind
Door een uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie op 10 mei 2017 heeft een derdelander die ouder is van een minderjarig Nederlands kind onder voorwaarden verblijfsrecht in de Europese Unie. Het arrest van deze uitspraak is Chavez-Vilchez en daarom wordt deze manier ook wel het Chavez-arrest genoemd. Het idee achter de uitspraak is dat een Nederlands kind altijd het recht heeft om op te groeien binnen de Europese Unie. Je moet aantonen als derdelander waarom het Nederlandse kind de Europese Unie moet verlaten als jij geen verblijfsrecht krijgt. Dit doe je door aan te tonen waarom jouw kind afhankelijk is van jouw aanwezigheid.
Bij een verblijfsvergunning op basis van partner vraag je een MVV aan om Nederland in te mogen reizen. Om een MVV te verkrijgen, moet je eerst het inburgeringsexamen doen. Dit hoeft voor het Chavez-arrest niet. Kom je echter uit een land waar je wel een visum nodig hebt om Nederland binnen te komen, dan vraag je eerst een faciliterend visum aan. De aanvraag voor het Chavez-arrest doe je als je eenmaal in Nederland bent. De verdere voorwaarden zijn:
- Je hebt geen verblijfsvergunning in een ander EU/EER-lidstaat of Zwitserland;
- Het minderjarige Nederlandse kind woont al in Nederland of gaat bij jou in Nederland wonen;
- Je draagt zorg voor jouw kind en bent verantwoordelijk voor de opvoeding. Uiteraard mag dit samen met de andere ouder. Echter is het niet voldoende als je af en toe helpt bij de zorg of opvoeding;
- Het kind is sterk afhankelijk van jou. Dit betekent dat als jij geen verblijfsdocument krijgt, jouw kind geen andere keuze heeft dan samen met jou de Europese Unie (EU) te verlaten.
Toetsing EU-recht familieleden burger van de Unie
Kom je niet in aanmerking voor de bovenste twee manieren, omdat je bijvoorbeeld niet voldoet aan de inkomenseis, dan heb je nog een derde mogelijkheid. De toetsing EU-recht familieleden burger van de Unie betekent dat een EU-burger het recht heeft om zijn familieleden van buiten de Europese Unie bij hem/haar te laten wonen. Als Nederland ben je een EU-burger, maar toch kun je pas rechten ontlenen aan het EU-recht als je gebruikt gemaakt hebt van het vrije verkeer van personen binnen de EU. Je zal je dus moeten vestigen als Nederlander zijnde in een ander EU-land dan Nederland.
Wanneer kun je als Nederlander beroep doen op het EU-recht:
- Je hebt samen met jouw buitenlandse partner daadwerkelijk verblijfsrecht in het andere EU/EER-land of Zwitserland;
- Tijdens dit verblijf heb je samen met deze partner een gezinsleven;
- Jij en je buitenlandse partner hebben minimaal 3 maanden in het EU-land gewoond en voldaan aan de verschillende verblijfsvoorwaarden, zoals voldoende eigen geld, werken in loondienst en rechtmatig verblijf.
Heel simpel gezegd: Jij als Nederlander bouwt dus een ‘nieuw’ leven op in een ander EU-land dan Nederland. Vervolgens laat je jouw buitenlandse partner overkomen naar dat land. Je woont daar samen voor meer dan 3 maanden en voldoet aan de verschillende verblijfsvoorwaarden. Na die tijd heb je de mogelijkheid om, omdat je nu als EU-burger gezien wordt, terug te keren naar Nederland samen met jouw buitenlandse partner.